Kuchnia niemiecka dla opiekunek – co podawać seniorowi?

Pożywne i zdrowe posiłki dodają sił, a także wprowadzają starszą osobę w dobry nastrój. Podczas spożywania posiłków podopieczny wraz z opiekunem mogą się podzielić swoimi doświadczeniami. Co należy podawać seniorowi za granicą? Czy potrawy niemieckie mogą zaszkodzić?

Co jedzą w Niemczech?

Wbrew pozorom kuchnia niemiecka jest bardziej urozmaicona, niż może się wydawać. Dzieje się tak, ponieważ region może posiadać inne, tradycyjne potrawy niemieckie. Na zachodzie kraju wyraźnie poczuć można kulinarne wpływy sąsiadów: Szwajcarii, czy Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu natomiast jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Kuchnia niemiecka to również wpływy bardzo podobnej do niej kuchni austriackiej. Przykładem może być sznycel po wiedeńsku zwany Wienerschnitzel. Tak samo strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem podawany z bitą śmietaną.

Podobnie jak w Polsce, jada się w kuchni niemieckiej sporo chleba i potraw z mąki. Dodatkowo Niemcy używają wielu gatunków mięs takich jak drobiu, jagnięcinę, czy dziczyźnie. Jak się okazuje, zdecydowanie najbardziej popularna jest wieprzowina, którą przetwarzają na różne sposoby. W ten sposób można spotkać tam wiele gatunków kiełbas, kiełbasek, czyli popularne frankfurterki. Co więcej, kuchnię niemiecką charakteryzują salcesony, czyli Presskopf i wędliny.

W Berlinie natomiast króluje pieczona kiełbasa z sosem curry, czyli currywurst. Potrawę tę można spotkać na każdym kroku i stanowi ona swego rodzaju symbol tego miasta. Inaczej jest w przypadku Bawarii, gdzie króluje biała kiełbasa. Przepis na tradycyjną potrawę niemiecką powstał w 1857 roku w Monachium. Tam co roku odbywa się konkurs na najlepsze monachijskie białe kiełbasy. Białą kiełbasę najlepiej spożywać ze słodką musztardą i preclem.

Ciekawostki o kuchni niemieckiej

Strudel, Eintopf czy Currywurst to typowe potrawy niemieckie. Kuchnia ta jednak nie tylko charakteryzuje się mięsem, wędlinami i kalorycznymi deserami. W kuchni niemieckiej można spotkać miłośników zup. Jedną z najbardziej oryginalnych jest ta z węgorza. Do niej dodaje się jabłka, gruszki i wędzone morele. Inne zupy to cebulowa, zupa z soczewicy, bawarska z knedlami, piwna czy krupnik z suszonymi śliwkami. Na wschodzie kraju mieszkańcy zajadają się także solianką, czyli ukraińską zupą z kiełbaską. Kuchnia niemiecka charakteryzuje się także hamburgerami. Jak się okazuje, w Hamburgu robiono przez długi czas płaskie kotlety z mięsa mielonego.

Co Niemcy jedzą na kolację?

Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki. Bardzo poważnie podchodzą do jedzenia i starannie przygotowują wszystkie posiłki. Najczęściej takie psoiłki są bardzo obfite i syte. Tradycyjna potrawa niemiecka to Mittagessen, czyli obiad. Podaje się zwykle zupę, danie główne i nierzadko deser owocowy. Na kolację natomiast Niemcy jadają w miarę lekko, w tym głównie mięsa na zimno i sery.

 

Autor

Ambroży fusion

opis autora